
Nejlepší dobroty na velikonoční svátky
Velikonoční vajíčková či vaječná tlačenka se co do surovin nejčastěji skládá ze sterilované zeleniny, již zmíněných vajíček, uzeniny, tatarské omáčky, želatiny a octu. Je velmi jednoduchá na přípravu, skvěle vypadá, a ještě lépe chutná. Přidejte čerstvé bylinky a tlačenku si zamilujete natolik, že ji budete připravovat nejenom na Velikonoce, ale po celý rok. Z našich osvědčených receptů určitě doporučujeme vyzkoušet recept na velikonoční tlačenku se salámem a zeleninou. Určitě nesmí na vašem velikonočním stole chybět pravá kopřivová velikonoční nádivka.
Velikonoční nádivka z kopřivami
Kopřivy očistíme, natrháme a spaříme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a necháme nasáknout. Maso nakrájíme na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce také na plátky. Do rohlíků přidáme maso, kopřivy a podle chuti směs osolíme a opepříme. Zalijeme 4 rozkvedlanými vejci a promícháme. Chlebíčkovou formu vyloženou pečicím papírem pokryjeme tenkými plátky anglické slaniny. Naplníme ji polovinou nádivky, poklademe kolečky vajec a zakryjeme zbylou nádivkou. Kopřivovou velikonoční nádivku vložíme do trouby a pečeme ji zvolna asi 45 minut. Upečenou kopřivovou nádivku podáváme s přílohou podle chuti. Kopřivová velikonoční nádivka je dobrá teplá i studená. Přejeme dobrou chuť.
Pravý velikonoční beránek
Velikonoce bez tradičního beránka jako by vůbec neexistovali, tuhle laskominu si můžete velice jednoduše upéct i doma. Na výběr máte beránka tvarohového, piškotového nebo s kandovaným ovocem jako biskupský způsob.
Na přípravu potřebujete tyto suroviny :
- 3 ks vejce
- 250 g polohrubá mouka
- 0,50 ks prášek do pečiva
- 250 g netučný tvaroh
- 50 g vlašské jádra
- 250 g margarín nebo máslo
- citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
- 200 g cukr krupice
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou, potom ji naplníme připraveným těstem. Přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Ihned po vyjmutí z trouby vyklopíme a bohatě pocukrujeme. Hotový tvarohový beránek je krásně vláčný. Přejeme dobrou chuť.