Výhru Vám zašleme na Váš e-mail.

Zadejte Váš e-mail:




Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Jak upéct svatomartinskou husu 

Husu pečlivě nasolte a zalijte mlékem, kde ji nechte dva dny marinovat (odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach). Poté husu vyjměte a opláchněte ve vodě. Jablka rozpulte, odstraňte jádřince a do vytvořeného otvoru umístěte badyán. Jablky, cibulí, skořicí a hřebíčkem naplňte husu až po okraj. Husu okmínujte (případně ozvláštněte kořením na husu Wiberg), vložte do velkého pekáče s trochou vody hřbetem nahoru a přiklopte. Pečte 1,5 hodiny na 160 stupňů na horkém vzduchu. Poté husu vyndejte, otočte, přikryjte a dále pečte při 160 stupních asi 40 minut.

V průběhu pečení husu polévejte výpekem či trochou vody. V této fázi by měla být husa již upečená a ve druhé fázi pečte v odkrytém hrnci na 210 stupňů cca 40 – 45 minut husu tak, abyste docílili zlatavé a křupavé kůrčičky. V průběhu pečení podlévejte husu vypečeným tukem.

Maso vyndejte, vyjměte jablka, cibuli a koření a rozsekejte či rozstříhejte nůžkami na drůbež na porce. Jako příloha se hodí čerstvé červené zelí, cukr, vinný ocet, sůl, cibule, jablka a cibule pečená s kachnou. Cibuli zpěňte na sádle z husy, zelí nakrájejte na jemno, přidejte cukr, vinný ocet, sůl a pokrájená jablka a cibuli. Vařte doměkka a nakonec přidejte syrovou bramboru na zahuštění. A nesmíme zapomenou na tradiční chlupaté knedlíky.

Na přípravu chlupatých knedlíků budete potřebovat 50 % vařených brambor ve slupce, 50 % syrových brambor, oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, strouhaný muškátový oříšek, tři velká vejce, 150 g krupice a 600 g hrubé mouky. Promíchejte a vytvořte těsto. Z toho následně tvarujte kuličky nebo noky pomocí lžic a vložte do jemně osolené vody.